Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP), ülkemizin ihtiyacı olan öğretim üyelerinin yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasasının yurtdışı ve yurtiçi doktora öğrenimini kapsayan 33. ve 35.maddelerinin harmanlanması ile geliştirilmiş yeni bir modeldir. Bu modelde, bir yandan üniversitelerimizde bilim ve teknoloji üretilirken diğer yandan da öğretim üyesi yetiştirilmektedir. Yurtiçi-yurtdışı doktora programı olarak işleyen modelin en önemli özelliklerinden birisi, mezun olan öğretim elemanının kendi üniversitesine tez danışmanı ile hazırladığı bir araştırma projesi ile dönmesi ve orada da ortak araştırmalara devam etmesidir.

Üniversiteler arasında yapılan çerçeve protokollere dayanan ÖYP’nin işletilmesi, bu üniversitelerin öğretim üyelerinden ve yöneticilerinden oluşturulan ortak komisyon ve jürilerce gerçekleştirilmekte, finansmanı (önceki adı Devlet Planlama Teşkilatı olan )  Kalkınma Bakanlığı ve YÖK tarafından sağlanmaktadır. Amaç, Türkiye’nin öğretim üyesi açığını kapatmak için nitelikli öğretim elemanı yetiştirmek ve işbirliği kapsamında herhangi bir alanda güçlü olan bir üniversitenin birikiminden diğer üniversitelerin yararlanmasını sağlamaktadır. Program, Kalkınma Bakanlığı’nın finansmanı ve YÖK yöneticilerinin programa verdikleri kadro desteği ile başarıyla ilerlemektedirKalkınma Bakanlığı Destekli ÖYP Program Başlama tarihi 2002 / Bitiş tarihi 2022 olarak belirlenmiştir.

Bu programda;

ÖYP-DPT

771

7

602

ÖYP-AVRASYA

13

13

ÖYP- KKTC

21

2

16

ODTÜ’nün öncülüğünü ettiği bu programı 2010 yılından itibaren  “Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Esas ve Usulleri’ ne uygun olarak YÖK tarafından yürütülmektedir.

Başvurusu Devam Eden Programlar

ÖYP-YÖK