Merkezler Koordinasyon Ofisi
Son Güncelleme:
- English
- Türkçe
Araştırmalar Koordinatörlüğü'ne bağlı faaliyet gösteren Merkezler Koordinasyon Ofisi alt kısımda sunulan hizmetleri vermektedir.
Merkezler Koordinasyon Ofisimiz;
1) Rektörlüğe bağlı Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin kurulmasını, faaliyetlerinin koordinasyonunu ve 6550 sayılı Kanun kapsamındaki süreçlerinin takibini,
2) T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen yatırım programı projelerinin başvuru, takip ve koordinasyonunu,
3) Üniversite-Sanayi İş Birliği kapsamında Savunma Sanayi için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) programının yürütülmesini,
4) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulan LABS portalının (Laboratuvar ve Araştırma Altyapısı Bilgi Sistemi) takip ve koordinasyonunu gerçekleştirmektedir.
-
Üniversitemizde uygulama ve araştırma merkezleri Rektörlüğe bağlı faaliyet göstermekte olup, sayısı 31’dir. Ülkemizin ilk ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi “Ankara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi iş birliği ile kurulan Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”, Koordinatör Gazi Üniversitesi bünyesinde olduğu için bu rakama dahil edilmemiştir. Merkezlerimizin listesine ve İnternet sayfalarına buradan ulaşabilirsiniz.
-
Üniversitelerde Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin kurulmasına yönelik Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından yayınlanan “Uygulama ve Araştırma Merkezi Açma Esasları”na buradan ulaşabilirsiniz. Kurulması planlanan merkez için YÖK sayfasındaki başlıkların ve eki belgelerin doldurulması ve bir yönetmelik taslağı hazırlanması gerekmektedir. Belgeler tamamlandıktan sonra üniversitemiz teklifi sırasıyla önce Senato'ya, merkez kurulması kararı Senato’dan olumlu çıkarsa YÖK’e sunulmaktadır. YÖK tarafından uygun bulunmasını müteakip yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmektedir.
-
Uygulama ve Araştırma Merkezlerinde yıl boyunca yapılması gereken taşınır kayıt işlemleri için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
-
Üniversitemizin 60. yılını kutladığımız 2016 yılında Uygulama ve Araştırma Merkezlerimizi tanıtmak amacıyla hazırladığımız kitapçığa buradan ulaşabilirsiniz.
Yatırım Programı, her yıl merkezi yönetim bütçe kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren en geç 15 gün sonra ilân edilerek yürürlüğe girmektedir. Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program ve Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndaki politika ve öncelikleri gerçekleştirmek üzere kabul edilen projelerin yer, karakteristik, başlangıç ve bitiş tarihleri, proje ödenek bilgileri, proje türü gibi bilgileri Yatırım Programı'nda kamuoyuna ilân edilmektedir.
Üniversitemiz yatırım proje teklifleri hazırlıkları Strateji Dairesi Başkanlığı tarafından koordine edilmekte ve bütçe teklifi alt sektörlere göre hazırlanmaktadır. Araştırmalar Koordinatörlüğü üniversitemiz bütçe teklifinin “Teknolojik Araştırma” kısmından sorumludur. Yatırım Programı'nın yayımlanması sonrasında harcamalar BAP Koordinatörlüğü aracılığıyla yapılmaktadır.
Yeni Proje Teklifleri
Yeni Teknolojik Araştırma Projeleri Strateji Bütçe Başkanlığı’nın (SBB) belirlediği konularda ve zamanlarda çağrı üzerine Araştırmalar Koordinatörlüğü aracılığıyla sunulmaktadır. Bununla birlikte, nadiren de olsa projenin önceliği olduğu durumlarda SBB’ye yeni proje teklifleri iletilebilmektedir.
Devam Eden Proje Bütçe Teklifleri
Devam eden teknolojik araştırma sektöründeki her proje için “…………Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi Ek-8”de yer alan “Devam Etmekte Olan Teknolojik Araştırma Sektörü Projeleri Bilgi Formu” doldurulmaktadır. İlgili form, her yıl Strateji Bütçe Başkanlığı’nın belirlediği takvime göre-ki genellikle Haziran ayı başında- Yatırım Programı'nda yer alan projelerin yürütücüleri ile Araştırmalar Koordinatörlüğü tarafından paylaşılmakta ve doldurulması talep edilmektedir. Gerçek ihtiyaç rakamlarına göre doldurulan form SBB’ye iletilmekte ve SBB’de yapılan bütçe toplantısına esas teşkil etmektedir.
Savunma Sanayi için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP); savunma sanayi alanında faaliyet gösteren şirketlerde çalışan/çalışmayan ve aynı zamanda ODTÜ'de lisansüstü programlara kayıtlı öğrenciler ("Araştırmacı") tarafından yapılacak veya halen yapılmakta olan lisansüstü tez çalışmalarının şirketlerin orta ve uzun vadeli araştırma ve geliştirme stratejileri doğrultusunda ve Savunma Sanayii Başkanlığı'nın (SSB) belirlediği öncelikli alanlarda gerçekleştirecek şekilde güdümlü projeler olarak yapılandırılması amacıyla ODTÜ tarafından başlatılmış olan SSB destekli bir araştırmacı yetiştirme programıdır. Bu amaçla; ODTÜ ve Savunma Sanayii Başkanlığı, ASELSAN, TUSAŞ (TAI), ROKETSAN, HAVELSAN, FNSS ve MilSOFT ve NUROL ile mutabakat metinleri imzalamıştır. Halen, SSB tarafından yürütülen pek çok savunma sanayii şirketi ve üniversiteye yaygınlaştırılan program kapsamında üniversitemizde bugüne kadar 35 proje yürütülmüştür. SSB'nin ilgili sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Laboratuvar ve Araştırma Altyapısı Bilgi Sistemi (LABS) sanayinin ihtiyaç duyduğu test, kalibrasyon ve araştırma hizmeti veren laboratuvar, merkez ve araştırma altyapılarının test, cihaz, numune, personel ve genel bilgilerinin tutulduğu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulan bir envanter sistemidir. Yükseköğretim ve kamu kurumları içerisinde yer alan yetişmiş nitelikli insan gücü ile günün modern teknolojilerine dayalı makine-teçhizat, donanım ve yazılımı içinde bulunduran, Ar-Ge faaliyetlerinin yapıldığı tür olarak ileri araştırma laboratuvarı, tematik araştırma laboratuvarı, merkezî araştırma laboratuvarı ve diğer kurum laboratuvarları sisteme eklenmektedir. Bu kapsamda üniversitemizden 52 laboratuvar sisteme kayıtlıdır. Laboratuvar ve Araştırma Altyapısı Bilgi Sistemi'ne (LABS) https://labs.sanayi.gov.tr/ adresinden erişim sağlanabilmektedir.
Salt eğitim amaçlı, araştırma altyapısı nitelikleri taşımayan, bünyesinde Ar-Ge çalışmaları yapma kapasitesi bulundurmayan ve sanayi ile çalışma yapması mümkün olmayan üniversitemiz laboratuvarları sistem kapsamında olmadığı için eklenmemiştir.
LABS portalının güncel tutulması ve veri girişlerinin her yılın Nisan ayı sonuna kadar yapılması laboratuvar sorumlularının yükümlüğündedir. Laboratuvarın sisteme eklenmesi, sistemden çıkarılması, laboratuvar ve veri giriş sorumlusu değişikliği durumlarında iletişime geçebilirsiniz.